Akkoord op ontwerp 50 flexwoningen Sportlaan Ommen

Gemeente Ommen en Vechtdal Wonen hebben op 19 december akkoord gegeven op het ontwerpplan voor 50 flexwoningen aan de Sportlaan in Ommen. Deze tijdelijke woningen zijn bedoeld voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een thuis. Door de bouw van deze flexwoningen krijgt het woningaanbod een impuls en verkorten we de wachtlijst voor andere woningzoekenden. Gemeente Ommen en Vechtdal Wonen willen in 2024 starten met de bouw van de 50 flexwoningen.

"Er is een flinke woningcrisis in Nederland”, vertelt Martijn Rink, directeur-bestuurder bij Vechtdal Wonen. “De tekorten aan woningen lopen steeds verder op. Met deze tijdelijke woningen dragen wij bij aan het oplossen van de woningproblemen in Nederland en helpen we verschillende doelgroepen met een dringende woningbehoefte. Dat zijn bijvoorbeeld starters die nu geen kans krijgen op de woningmarkt, mensen die vanuit hun persoonlijke situatie dringend een woning nodig hebben en mensen die in Nederland aan hun toekomst bouwen, zoals statushouders en Oekraïense vluchtelingen.”

Ontwerp is klaar

In februari 2023 maakten gemeente Ommen en Vechtdal Wonen bekend dat zij twee percelen aan de Sportlaan in Ommen op het oog hadden om 50 flexwoningen te bouwen. Na deze bekendmaking zijn gemeente en Vechtdal Wonen gesprek gegaan met omwonenden van de Sportlaan en nabijgelegen sportverenigingen over de uitstraling en opstelling van de flexwoningen. Vlak voor de zomervakantie werd het conceptontwerp gepresenteerd aan omwonenden. In het najaar werden de laatste reacties op het conceptontwerp verwerkt tot een definitief ontwerpplan. “We zijn blij dat er nu een definitief plan ligt”, zegt Alice van den Nieuwboer, wethouder van gemeente Ommen. “Na de bijeenkomst waarin we het concept-ontwerpplan van de flexwoningen presenteerden kregen we al ruim 80 aanmeldingen binnen van geïnteresseerden die met spoed een woning zoeken. Dat laat wel zien dat de behoefte aan deze flexwoningen groot is.”  

Van den Nieuwboer vervolgt: “in principe komen de flexwoningen er voor een periode van 10 jaar te staan. Binnen 3 tot 5 jaar evalueren we samen met Vechtdal Wonen, omwonenden en huurders hoe het gaat. Dragen de flexwoningen bij aan het doel om het woningtekort en de wachttijd op een woning te verminderen? Hebben we al een andere plek waar de flexwoningen naartoe kunnen? En, voor ons heel belangrijk, hoe vinden de omwonenden en huurders dat het gaat? Op basis van de evaluatie bekijken we of de flexwoningen nog 5 jaar langer aan de Sportlaan kunnen blijven staan.”

Toekomstige bewoners

“Vechtdal Wonen zoekt naar een goede mix van doelgroepen”, vervolgt Martijn Rink. “Zo ontstaat er een leefbare community. Onze ervaring met andere projecten op het gebied van flexwonen, bijvoorbeeld in Dedemsvaart en Hardenberg, is dat deze mix van doelgroepen goed werkt en dat er fijne woongemeenschappen ontstaan.” Mensen die geïnteresseerd zijn om in een flexwoning te wonen kunnen hun interesse kenbaar maken bij Vechtdal Wonen.

Flexwoningen

Om de bouw van de flexwoningen mogelijk te maken vraagt Vechtdal Wonen binnenkort een tijdelijke omgevingsvergunning aan voor de duur van 10 jaar. De flexwoningen worden in de fabriek gemaakt en kunnen makkelijk op een nieuwe plek worden neergezet. Er komen 32 woningen met 1 verdieping en 18 woningen met 2 verdiepingen. De uitstraling van de woningen past bij de landelijke omgeving van het gebied.

Bekijk hier het definitief ontwerpplan

Meer informatie over de flexwoningen vind je hier.