Woningruil

Bij ons is het mogelijk om van woning te ruilen. Bij woningruil ruilen twee huishoudens van huurwoning en komt er nooit een woning vrij. U zoekt zelf iemand met wie u wilt ruilen.

Woningruil moet worden aangevraagd door beide huurders. Daarbij geeft u aan wat de reden van de woningruil is en voegt u een recente inkomensverklaring en een uittreksel uit het BRP (Basisregistratie Personen) met adreshistorie toe. U kunt uw aanvraag woningruil indienen via info@vechtdalwonen.nl of sturen naar Eskampweg 1, 7731 TA Ommen.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik wil graag met iemand van woning ruilen. Kan dat?

Algemeen

Ja, u kunt woningruil aanvragen met iemand die op dit moment ook huurder is van Vechtdal Wonen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Algemeen

Woningruil is vanuit Vechtdal Wonen alleen mogelijk wanneer u minimaal één jaar woonachtig bent in uw huidige woning. Het is ook mogelijk om met een huurder van een andere corporatie te ruilen, mits beide corporaties toestemming geven.

We kijken we naar het totale inkomen van alle meeverhuizende personen (kinderen niet meegerekend). Dit noemen wij het verzamelinkomen. Ook kijken we naar de grootte van uw huishouden. Dat zijn alle verhuizende personen, ook kinderen. Hiermee voorkomen we dat mensen met een laag inkomen in een te dure huurwoning gaan wonen. Daarnaast mag er geen sprake zijn van huurachterstand of het veroorzaken van overlast.

Dit samen bepaalt of u in aanmerking kunt komen voor woningruil.

Hoe kan ik woningruil aanvragen?

Algemeen

Woningruil moet schriftelijk worden aangevraagd door beide partijen. Daarbij geeft u aan wat de reden van woningruil is en voegt u een recente inkomensverklaring en een uittreksel uit het BRP (Basisregistratie Personen) met adreshistorie toe.

U kunt uw aanvraag woningruil indienen via info@vechtdalwonen.nl of sturen naar Eskampweg 1, 7731 TA Ommen.

Hoe lang moet ik de woning na woningruil blijven huren?

Algemeen

Als woningruil is toegekend mag u het eerste jaar de huur niet opzeggen. U moet de nieuwe woning dus minimaal één jaar huren.

Wat gebeurt er met de huurprijs van de woning bij woningruil?

Algemeen

De huurprijs van de woning wordt aangepast zoals dat bij een reguliere huuropzegging ook zou gebeuren. Dit betekent dat de huur hoger, maar ook lager kan worden.