2e plaats Duurzaamheidsprijs 2021

Vechtdal Wonen heeft de 2e plaats bij de duurzaamheidsprijs 2021 behaald. De duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties is tot stand gekomen op basis van open data.

De duurzaamheidsprijs is door Republiq in het leven geroepen om koplopers in de corporatiesector aan te moedigen voor de stappen die zij hebben gezet in het terugdringen van het energiegebruik van woningen. We vergeleken het energieverbruik van het bezit van de corporaties tussen twee opvolgende jaren. De benodigde (open) data is door Republiq opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. De gegevens zijn verwerkt tot jaarreeksen die met elkaar kunnen worden vergeleken. Op basis van dit vergelijk is de top 50 tot stand gekomen.

De top 10 heeft een award in ontvangst mogen nemen. Voor deze duurzame prijs werkte Republiq samen met InnAut. InnAut is een technische sociale onderneming uit ’s-Hertogenbosch die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een baan of opleiding binnen de techniek.

Vechtdal Wonen is een woningstichting die, na een fusie, volop in ontwikkeling is en beheert ongeveer 10.000 woningen in de gemeenten Hardenberg, Ommen, Enschede, Raalte en Dalfsen.

“In een tijd waarin verduurzaming steeds belangrijker wordt, wordt de rol van corporaties steeds meer herkend en gewaardeerd. In de Woonagenda zijn afspraken gemaakt over het verduurzamen van onze woningen, omdat dat een grote bijdrage levert aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit jaar hebben we een gemiddeld label B bereikt en in 2050 zijn alle woningen (grotendeels) energieneutraal. Om dit te bereiken moeten we verdere stappen zetten met de verduurzaming van ons bezit. We zijn er trots op dat de eerste stappen resulteren in deze mooie prijs.

Duurzaamheid betekent niet alleen het aanbrengen van zonnepanelen of het isoleren van de woningen, maar het heeft vooral ook te maken met gedrag. Dus ik denk dat wij het meest trots mogen zijn op onze huurders. Zij hebben dit uiteindelijk voor elkaar gekregen. Effectief samenwerken is belangrijk voor Vechtdal Wonen. Alleen op die manier kunnen we innoveren en onze vraagstukken oplossen. Zo werken we bijvoorbeeld met de inzet van energiecoaches om verder te verduurzamen. Dit mooie initiatief komt voort uit een samenwerking tussen gemeente Hardenberg, gemeente Ommen en De Stuw. Duurzaamheid betekent goed zorgen voor je omgeving en daar samen mee aan de slag gaan. Voor ons heel mooi om te zien dat wat we tot nu toe hebben gedaan, dat dat resulteert in dit. Dus dat de eerste stappen daadwerkelijk goed zijn gezet. Daarmee creëren we een nóg beter thuis voor onze huurder.”

Kees den Dekker, adviseur bij Republiq:

“Wanneer we het over duurzaamheid hebben, denken we al snel aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. De corporatiesector en haar huurders werken hier hard aan. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen! Daarom vergelijken wij de CO2 reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders, die belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs!”

Over Republiq

Republiq is een adviesbureau dat zich richt op vastgoedvraagstukken in het publieke domein. De drijfveer van Republiq is professionalisering van de vastgoedsector. Dit doet zij door het leveren van innovatieve, vaak data-gedreven oplossingen.